Diesel Daniël: bediening en Broodje Batman

Diesel Daniël: bediening en Broodje Batman

De eigenzinnige Daniël van Diemen de Jel (24) is een bekend gezicht in de bediening. Tegelijkertijd heeft hij een andere ‘identiteit’. Daniël is niet alleen bediende bij De Postwagen, maar ‘in het geheim’ ook mede-eigenaar van de Burgerbakkerij in Groningen. Een bijzondere dubbelrol, die hem uitstekend past. Hoe kwam hij bij beide bedrijven terecht en waarom wil hij dit nog wel jaren blijven doen? Een kennismaking met de ‘Batman’ van de bediening.

Plat Gronings

Na de brand begint Daniël in oktober 2013 in het restaurant. Eerder was hij al actief in het zalencentrum. Daar werd hij opgevangen door Jelte (onderhoud zalen). "Hij was mijn stagebegeleider toen ik in de zalen werkte."  Het is niet meteen een gelukkig huwelijk. "Ik moest nog een beetje wennen aan Jelte. Hij mompelde wat in plat Gronings en dan kon ik het niet verstaan." Toch klikt het uiteindelijk en Daniël wordt steeds enthousiaster over het bedrijf.

Nog een keer

Zó enthousiast dat hij graag ook zijn tweede stage bij De Postwagen wil lopen. Een probleempje: dat mag niet. Een stage bij hetzelfde bedrijf levert te weinig nieuwe leerervaringen op, zo luidt de consensus. Desondanks krijgt Daniël het voor elkaar. Zowel de grootte als de diversiteit van het bedrijf zijn doorslaggevend  in het oordeel. "Normaal mag het niet, maar er is hier zoveel te doen. Dus dat is best bijzonder."

Op gang komen

En zo komt de betrokken leerling terecht in het restaurant. Wederom blijkt Daniël een ‘dieseltje’. Even op gang komen om vervolgens niet meer te stoppen. Dat ‘even op gang komen’ ontvouwt zich in een klassiek horecafoutje. "Ik was nog maar net binnen en zat er nog niet helemaal in. Vervolgens bediende ik de verkeerde tafel. Ik gaf ze een totaal ander gerecht. Gelukkig konden de gasten er wel om lachen. Neem nu wel het goede mee, riepen ze me nog na."

Ik gaf ze een totaal ander gerecht

Mister mentorschap

Vooralsnog heeft Mister Postwagen (restaurant manager) zijn twijfels. "Hij was wat huiverig dat het niet iets ging worden. Ik was alweer aan het lopen, terwijl hij nog aan het vertellen was. Ik luisterde niet goed en ik wilde te snel. Maar zijn mentorschap heeft me geholpen. Ik heb veel bijgeleerd en ik heb zijn vertrouwen gewonnen. Nu heb ik het hier enorm naar mijn zin en ik wil hier voorlopig met plezier blijven werken. De sfeer met de collega’s is goed. We kunnen elkaar corrigeren als dat nodig is." 

All you need is horeca

De FC Groningen-fan (‘Geen diehard’) gaat zelf ook vaak uit eten. Bijna elke week wel. Samen met zijn vriendin. "We zijn nu bijna vijf jaar een setje. We zaten bij elkaar op de basisschool. Ik plaagde haar altijd. Ze woonde in de buurt, vijf minuten lopen. De liefde kwam pas later. Ik heb meerdere jaren bij Hotel/Eetcafé Onder de Linden gewerkt in Roden. Zij kwam daar regelmatig met haar moeder eten en drinken. Toen sloeg de vonk over. Uiteraard gaf ik haar altijd een beetje extra aandacht. We spraken vaker af, ze ging mee naar de kroeg en al snel werd het wat."

Uiteraard gaf ik haar altijd een beetje extra aandacht

Burgerbakkerij

Terug in de tijd: Daniël wisselt De Postwagen af met werk in een pizzeria. De eigenaar overlegt veel met hem. Wat voor unieks kunnen we nog toevoegen aan Groningen? De brainstorm resulteert op 2 juni 2014 in de opening van De Burgerbakkerij (afhalen en bezorgen) aan het Gedempte Zuiderdiep. Daniël investeert en is daarom mede-eigenaar. Het loopt direct goed: al snel is het pand te klein. Dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne huren de ondernemers een groter pand aan de Nieuwe Ebbingestraat.

Gotham City Kapsalon
Sindsdien is er stabiel sprake van succes. Op een zondag worden er zomaar 200 burgers verkocht. Met name de filmburgers oogsten ontzag: bijna maandelijks zijn er weer gloednieuwe burgers op basis van actuele blockbusters in de bioscoop. Ontzettend actueel: op het moment van schrijven dendert superheldenepos Justice League de filmzalen binnen. De menukaart is er al (lang) klaar voor, met onder andere een Gotham City Kapsalon, een Wonder Woman-burger (‘met haar eigen exotische saus’…) en een Broodje Batman!

Vorige Volgende

De Postwagen
De Postwagen
Sinds 1780 de 'Trots van Tolbert' als restaurant en evenementencentrum

De Postwagen bestaat al sinds 1780. De ‘Trots van Tolbert’ is niet meer weg te denken uit het hart van Groningen, Friesland en Drenthe. De Postwagen is volgroeid tot een veelzijdig evenementencentrum met het restaurant als oogstrelende parel. Daarnaast zijn er bijzondere overnachtingsmogelijkheden voor particulieren, scholen en bedrijven.

  • Schoon en goed onderhouden accommodatie met originele uitjes
  • 1001 originele uitjes voor 5 tot 1500 personen, alternatieven bij slecht weer
  • Gerechten bereid met dagverse producten door gastvrije en plezierhebbende collega's