Mister Postwagen

Mister Postwagen

Met een beetje mazzel ‘onderweg’ kan restaurant manager Peter van der Schaaf (bijna 37) in bijna dertig seconden op zijn werk zijn. De vertrouwde gastheer van De Postwagen leeft sinds kort (samen met zijn gezin) in een mooi appartement pal boven het eveneens mooie pand van het restaurant. "Als mijn werk is afgelopen, drink ik misschien nog even een pilsje en dan ben ik zo boven." Het plaatje klopt nu helemaal, maar daar was wel het een en ander voor nodig. "Alles was afgebrand in 2012. Ik ben in 2013 begonnen, in de periode waarin we letterlijk en figuurlijk moesten bouwen."

Onmogelijke opgave?

De Postwagen koos destijds voor een behoorlijk gewaagde transitie, van dorpscafé naar volwaardig restaurant. Hier en daar waren er sceptici, het leek een ‘onmogelijke opgave’ om in een dorpje als Tolbert een goed draaiend restaurant neer te zetten. "We hadden twee proefdagen, de spannendste dagen in mijn leven – en het liep als een tierelier." Elk weekend zat het vol, tot op de dag van vandaag. De vooraf gemaakte inschattingen met betrekking tot de bezetting konden de prullenbak in: de verwachtingen waren ruimschoots overtroffen.

De spannendste dagen in mijn leven

De vijftienhonderd van Vindicat

In de jaren die volgden kwamen er nog meer uitdagingen op zijn pad. Het bezoek van studentenvereniging Vindicat is één van de succesverhalen. Er moest een diner worden voorbereid voor maar liefst vijftienhonderd man. Dat vroeg om een uitgebreid draaiboek, een hoop doorzettingsvermogen en intensieve aansturing van eigen en externe mensen (Middelbare Hotelschool Noorderpoort). Deze serieuze beproeving pakte geweldig uit. De vijftienhonderd man van Vindicat genoten van een fantastisch diner in een sfeervolle setting.

Mister Postwagen blijft wel een Fries

Inmiddels is Peter het vaste gezicht van het restaurant. Hij wordt steeds vaker herkend en trouwe gasten voelen een hechte band met de gastheer, die door hen gerust Mister Postwagen wordt genoemd. Het zijn de mooie dingen aan zijn werk, aldus Peter, die bekend staat als een collegiale, harde werker. Hij kan met iedereen goed overweg, maar hij heeft soms moeite met kritiek. "Ik blijf wel een Fries. Dat weet Oetze (directeur) ook: als iets me niet zint, geef ik dat ook aan. Het moet zoals ik het in mijn hoofd heb." Het liefst zonder al te veel oponthoud. Dat is privé niet anders. "Als ik ineens denk aan een nieuwe auto, dan is hij er ook binnen een maand."

Als iets me niet zint, geef ik dat ook aan

Broers in één bedrijf

Het karakter van Peter verschilt wat dat betreft niet veel van zijn broer (en chef-kok) Johan (Friese stijfkop). Kunnen ze dan wel samenwerken? "Met je broer mogen werken is natuurlijk heel speciaal. Johan is nét wat stugger, zal niet altijd alles (direct) zeggen. Over het algemeen liggen de verhoudingen goed. Daarnaast gaan de chef-koks, Oetze en ik regelmatig uit eten. In de afgelopen jaren hebben we nauwelijks meningsverschillen gehad, bij eerdere werkgevers waren die er vaker." 

Geen stap terug

In het verleden werkte Peter dertien jaar met plezier in het restaurant van het Bilderberg Hotel op het magnifieke Landgoed Lauswolt. Van Lauswolt naar De Postwagen lijkt ergens een stap terug, maar zo voelt het niet voor de huidige manager van het restaurant. Directeur Oetze geeft hem veel vrijheid om het succes van de ‘Trots van Tolbert’ verder uit te bouwen. "Het voelt als mijn restaurant. Ik geniet volop van het jonge en dynamische team. We hebben veel gasten. Het is een geweldig mooi bedrijf en ik ben gek op mijn functie."

Balans

Eerder woonden Peter, vrouw en zoons (twee) in Oldehove. "Dat was toch altijd weer een stukje rijden. Het waren drukke, lange dagen – soms was er nauwelijks tijd om de honden fatsoenlijk uit te laten." Nu, in Tolbert, zijn de dagen niet per se minder druk of lang, maar de reistijd is sowieso wel verdwenen. Dat biedt nieuwe mogelijkheden. "De kinderen vinden het mooi en we kunnen hier prachtig wandelen. Lekker lopen met de honden of sportief een eindje fietsen en een beetje aan de conditie werken." Dat de schoonouders in Leek wonen is een mooie bijkomstigheid. "Je kunt makkelijker en sneller eens bij elkaar langskomen." Het leven van 'Mister Postwagen' is in balans: eindeloos geluksmomentjes

Vorige Volgende

De Postwagen
De Postwagen
Sinds 1780 de 'Trots van Tolbert' als restaurant en evenementencentrum

De Postwagen bestaat al sinds 1780. De ‘Trots van Tolbert’ is niet meer weg te denken uit het hart van Groningen, Friesland en Drenthe. De Postwagen is volgroeid tot een veelzijdig evenementencentrum met het restaurant als oogstrelende parel. Daarnaast zijn er bijzondere overnachtingsmogelijkheden voor particulieren, scholen en bedrijven.

  • Schoon en goed onderhouden accommodatie met originele uitjes
  • 1001 originele uitjes voor 5 tot 1500 personen, alternatieven bij slecht weer
  • Gerechten bereid met dagverse producten door gastvrije en plezierhebbende collega's