Warme herinneringen

Warme herinneringen

Decennialang succesvol werkzaam bij de administratie van Audi: Joke Pater (76) uit Roden mag tevreden terugkijken op zijn loopbaan tot dusver. Een loopbaan waarin ook een liefdesverklaring aan De Postwagen volgde. Van auto’s naar een heel andere tak van sport. Waarom zou je überhaupt willen werken in de horeca? De antwoorden liggen voor het oprapen. Er is altijd wel wat anders, het is nooit saai. "Werken in de horeca is gewoon leuk en boeiend", zegt Joke. "Ook de omgang met mensen en de collega’s zijn pluspunten aan het werk."

Bekend worden

Deze redenen klinken je misschien overbekend in de oren, maar Joke noemt nog een opvallende bijkomstigheid van werken bij De Postwagen. Om bekend te worden, hoef je niet per se mee te doen aan The Voice of Holland of andere talentenjachten. Met tienduizenden gasten op jaarbasis ben je als medewerker bij De Postwagen al snel een soort beroemdheid. "Je wordt zelfs buiten je werk herkend, zo van: Hé, daar heb je die van De Postwagen".

Je wordt zelfs buiten je werk herkend

Onlosmakelijk verbonden

Hoewel Joke en De Postwagen nu onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, heeft het even geduurd voordat de twee elkaar definitief vonden. Joke kwam op 17 november 1939 ter wereld in Tolbert. In zijn jeugd kwam hij terecht bij de (voormalige) amateurvereniging VV Tolbert (op 1 juli 2013 fuseerde de club met VV Leek Rodenburg tot VV TLC.). Voetbal bleek niet zijn enige talent. Zo zat hij bij Vredewold, de toneelvereniging van Tolbert die al sinds 1900 bestaat. Ook heeft hij bij muziekvereniging Woldhoorn gespeeld. Hij ging met veel succes aan het werk bij Audi en Volkswagen (afdeling garantie en administratie), waar hij in totaal 33 jaar(!) werkzaam was.

Niet vanzelf

Joke laat zich het best omschrijven als ‘soms opvliegend, meestal vrolijk, een beetje onzeker voor het onbekende’. Hij heeft al een rijk leven achter de rug. "Ik heb toch wel geleerd dat niet alles vanzelf gaat. Je moet bij de les blijven. Daar kom je door ervaring wel achter." Uiteraard heeft hij ook moeilijke momenten meegemaakt. Het overlijden van zijn ouders en broer waren dieptepunten, maar dankbaarheid overheerst.  Dankbaarheid voor bijvoorbeeld de geboorte van zijn kinderen en dat zij tot nu toe werk hebben.

Je moet bij de les blijven

Tweede huis

Na en tijdens zijn periode bij Audi kwam langzaam maar zeker De Postwagen om de hoek kijken (waar hij nu alweer ruim 25 dienstjaren achter de rug heeft). Voor hem een bekend bedrijf, want hij was er kind aan huis. Joke koestert warme herinneringen aan de Trots van Tolbert. "De Postwagen was álles voor ons. Het dansen op zondagmiddag, de uitvoeringen en als er eens niets te doen was, zat je er in de kroeg! Het was bijna je tweede huis."

Het dansen op zondagmiddag, de uitvoeringen en als er eens niets te doen was, zat je er in de kroeg!

Zeer mooi

Die fijne plek verdween in as na de allesvernietigende brand van 2012, de zwartste bladzijde uit de eeuwenlange historie van De Postwagen (sinds 1780 een begrip). Alles leek verloren, maar het moraal van de medewerkers hield stand. Sterker nog, met vastberaden enthousiasme werd een nieuwe, culinaire tempel uit de grond gestampt. De medewerkers stralen nu allemaal. "De nieuwe Postwagen is prachtig. Zeer mooi. Een visitekaartje", knikt Joke instemmend.

VV Roden

Joke is dan ook vaak in de nieuwe Postwagen te vinden. Daarnaast staat ie nog steeds graag op het voetbalveld, maar dan wel aan de andere kant van de witte lijnen. "Naast mijn werk in De Postwagen doe ik leuke dingen, samen met mijn vrouw Grietje en zondags ga ik naar mijn club VV Roden." De passie is onverminderd aanwezig. Joke bezoekt trouw alle uit- en thuiswedstrijden.

Joke Pater

Vorige Volgende

De Postwagen
De Postwagen
Sinds 1780 de 'Trots van Tolbert' als restaurant en evenementencentrum

De Postwagen bestaat al sinds 1780. De ‘Trots van Tolbert’ is niet meer weg te denken uit het hart van Groningen, Friesland en Drenthe. De Postwagen is volgroeid tot een veelzijdig evenementencentrum met het restaurant als oogstrelende parel. Daarnaast zijn er bijzondere overnachtingsmogelijkheden voor particulieren, scholen en bedrijven.

  • Schoon en goed onderhouden accommodatie met originele uitjes
  • 1001 originele uitjes voor 5 tot 1500 personen, alternatieven bij slecht weer
  • Gerechten bereid met dagverse producten door gastvrije en plezierhebbende collega's