"Familiebedrijf met ambitie", 'Durfal Denise' is terug

"Familiebedrijf met ambitie", 'Durfal Denise' is terug

Switchen van branches, in je eentje backpacken in Noord-Amerika en in de zesde versnelling een diploma behalen. Naar Hof van Saksen en terug bij De Postwagen. Zomaar duizenden tulpenbollen bestellen. Denise van der Molen (28) is de personificatie van een bekende sportslogan, Just do it. Deze enthousiaste durfal is het kersverse aanspreekpunt voor reserveringen en offertes. "Het blijft een familiebedrijf met korte lijntjes en ambitie."

Stagiair en Saksen

Als jonge twintiger werkte ze al voor De Postwagen, als stagiaire in de bediening. Dat was vlak voor de start van het nieuwe restaurant (oktober 2013). Ter overbrugging begon ze achter, in de zalen. Bij de opening ging ze direct naar voren, omdat ze door bijbaantjes al ervaring in de horeca had. Daar hielp ze Mister Postwagen bij de spannendste dagen van zijn leven, de proefdagen.

Haar stage beviel haar uitstekend, maar voor een tweede stage moest ze elders in de keuken kijken. Dat werd Hof van Saksen, waar ze na haar stage als hulpkracht aan de slag ging. Eerder al was ze geswitcht van zorg naar horeca. In sneltreinvaart − 2 in plaats van 4 jaar − rondde ze de opleiding Hotelmanagement (Friese Poort Drachten) af, dat was nog nooit eerder gedaan. Ze kreeg een contract aangeboden bij Hof van Saksen en werd al snel een Shiftleader bij het bedrijf. Toch groeiden de beweegredenen om op termijn terug te keren bij De Postwagen. Nu, in 2019, is het zover.

Van filerijden naar plezierritjes

Het woord ‘beweegredenen’ kun je in dit geval vrij letterlijk nemen. Het werk bij Hof van Saksen was helemaal haar ding. Tegelijkertijd was de weg er naar toe best wel een dingetje. Vanuit Grijpskerk zou ze misschien hooguit 50 minuten onderweg zijn, maar in de praktijk liep de reistijd flink op. Langzaam rijdend verkeer op de Friesestraatweg (N355) bij Zuidhorn, nóg langzamer verkeer ter hoogte van de Reitdiephaven en de dagelijkse files in Groningen, met vooral vertraging bij het Julianaplein. En dan die frequente ongelukken op de A28 tussen tussen Groningen en Assen, het was regelmatig raak.

Al die files zijn nu verleden tijd. Met het grootste gemak rijdt Denise door de landerijen naar Tolbert, ritjes van ongeveer 20 minuten. De spoorwegovergang bij Grijpskerk en de beruchte brug van Gaarkeuken zijn nog potentiële tijdvreters, maar over het algemeen bespaart ze zeeën van tijd. "Ik heb nu 8 uur per week extra, zó veel scheelt het."

Duizenden tulpen

Minder in de file en meer tijd voor leuke zaken. Dat soort zaken zijn Denise wel toevertrouwd. Ze is bijvoorbeeld heel enthousiast over bloemen. Ze wijst op de prachtige tulpenvelden in het voorjaar, waar je meestal geen tulpen mag plukken. Ze ontdekte dat de zogenaamde pluktuinen (waar dat dus wel mag) voornamelijk in het zuiden te vinden zijn. Waarom niet in het Noorden? Dan zelf maar beginnen, was de gedachte. In oktober (2018) pootte ze 7.000 tulpenbollen en in maart (2019) opende ze haar eigen bloemenpluktuin: PlukGeluk.

"Binnen drie weken waren alle 7.000 tulpen geplukt. Radio, televisie en de krant, alle media kwamen langs." Het succes schuilt in de beleving. "Voor vriendinnen, tuinclubs of ouders met kinderen is het een uitje. Het is leuker en goedkoper dan tulpen van de winkel en de tulpen houden het ook langer vol, omdat ze vers zijn. De bloemen in de winkel komen vanuit de veiling, daar zit al een paar dagen tussen." De tulpengekte van het voorjaar is voorbij. Nu is haar huidige zomerpluktuin, als onderdeel van het proefjaar, op afspraak geopend. Volgend jaar wil ze uitpakken met bijna 20.000 tulpen...

Just do it

Ze hebben er de ruimte voor, mede dankzij het melkveebedrijf van haar vriend. Die is blij dat ze nu echt iets voor zichzelf heeft. Al moet ook hij toch wel even hebben opgekeken toen ze ‘zomaar’ besloot dat ‘duizenden tulpenbollen bestellen’ een goed idee was. Dat is de ‘Just do it’-gedachte die Denise typeert. Toen ze nog maar net volwassen was, ging ze al in haar eentje backpacken in Noord-Amerika. "Ik ga het gewoon doen, denk er niet te veel over na. Ik kom in actie en zie wel wat er gebeurt, ben niet bang." Denise is eerlijk en recht voor z’n raap. Daarnaast is ze aardig, behulpzaam en meedenkend. Kwaliteiten en karaktereigenschappen die uitstekend matchen met haar nieuwe rol voor De Postwagen.

Familiebedrijf met ambitie

Denise kent dit bedrijf letterlijk en figuurlijk van binnen en buiten, als gast en als onderdeel van het team. In beide gevallen is de sociale verbondenheid groot. "Ik heb een goede vriendin overgehouden aan mijn eerste periode bij De Postwagen. En ik heb zelfs mijn vriend hier ontmoet, tijdens een Jaren 80 Feest. Mijn broertje heeft nog wel bij de solexen gestaan. Het is een prettige, vertrouwde omgeving met bekende gezichten."

Net als Johan, Ankje en Danny begint ze over de familie. "Dat is ook wat mij terugbracht. Natuurlijk zijn er veranderingen en hebben we heel veel nieuwe collega’s, maar het blijft een familiebedrijf met korte lijntjes en ambitie. Een bedrijf met een gemoedelijke sfeer. Je zit er zo weer in." Haar timing is goed, want er staat opnieuw een grote opening in de planning. Die van de ‘activiteitenarena’. "In 2013 was het al heel gaaf. Een nieuw gebouw, nieuw concept, nieuw restaurant. Die groei heb ik mee kunnen maken. Nu gaan we verder groeien." Bowling en Curling, Glow in the Dark Midgetgolf en een Virtual Reality Room doen hun intrede in Tolbert. Daarmee geldt het motto van Denise stiekem ook voor De Postwagen. Just do it. Sinds 1780. Denise is thuis.

Vorige Volgende

De Postwagen
De Postwagen
Sinds 1780 de 'Trots van Tolbert' als restaurant en evenementencentrum

De Postwagen bestaat al sinds 1780. De ‘Trots van Tolbert’ is niet meer weg te denken uit het hart van Groningen, Friesland en Drenthe. De Postwagen is volgroeid tot een veelzijdig evenementencentrum met het restaurant als oogstrelende parel. Daarnaast zijn er bijzondere overnachtingsmogelijkheden voor particulieren, scholen en bedrijven.

  • Schoon en goed onderhouden accommodatie met originele uitjes
  • 1001 originele uitjes voor 5 tot 1500 personen, alternatieven bij slecht weer
  • Gerechten bereid met dagverse producten door gastvrije en plezierhebbende collega's