De Postwagen in de Telegraaf

De Postwagen in de Telegraaf

Ruitercentrum op adelijke grond

door Nico van der Zwet Slotenmaker

TOLBERT - Twintig jaar geleden kon het Groningse Tolbert voor een prikkie een hele manege op de kop tikken. Nou ja, hij kostte altijd nog ƒ18.000,-, was niet helemaal pico bello en moest door de dorpelingen persoonlijk worden opgehaald uit Diepenheim in de buurt van Goor, een stuk zuidelijker en voor zo'n omvangrijk transport nog een heel eind.

Louwe Mulder in de gelagkamer van de Postwagen.

Als Tolbert ooit blijk heeft gegeven van solidariteit en zelfwerkzaamheid was het wel toen. Iedereen die ook maar enigszins over rollend materieel beschikte was present en de rest verleende eveneens belangeloos de ook zo broodnodige hand- en spandiensten. Men besloot zelfs de grond van het ruitercentrum af te graven en mee te nemen. Niet dat ze in eigen dorp geen terrein genoeg hadden, maar de manege in Diepenheim was eigendom geweest van prinses Armgard, de moeder van prins Bernhard, en een stukje koninklijke grond krijg je niet iedere dag aangeboden.

Personeel

Toen de manege eenmaal in de slagschaduw van het dorpscafé 'De Postwagen' was opgebouwd was er uiteraard ook wat personeel nodig. Louwe Mulder toen 25 jaar had op dat moment niet te veel omhanden en kon er beginnen. Voor halve dagen overigens, het zou zo'n vaart niet lopen.

Als je als cowboy wenst te huwen kan je in deze winkel terecht.

Vandaag is Louwe Mulder niet alleen eigenaar van de verschillende malen uitgebreide manege, hij nam en passant ook de belendende herberg over, liet dertien feestzalen bouwen, kocht Russische legervoertuigen om er een soort m(h)otel van te maken, realiseerde nog 400 andere plannen en denkt er nog zo'n slordige 4000 uit te voeren.

Iedere dag van het weekeinde stromen uit het hele land 2000 klanten naar zijn party-vakantiedorp en als u op een andere dag trek hebt in een speciale Dracula-avond, een cowboy-feest of gewoon in een kopje thee hoeft u Louwe maar even te bellen. Als u wat aan huis gebonden bent is dat ook geen probleem.

Er is altijd wel een feestje bij Louwe Mulder in de Postwagen.

De organisatie die in Tolbert uit de grond is gestampt beschikt over een soort opvouwbare feestzaal die inclusief alle benodigdheden naar iedere hoek of uithoek kan worden gedirigeerd.

Dorpskroeg

De tijd van de dorpskroeg annex feestzaal en inclusief de prijzenkast van de geitenfokvereniging ligt al enige tijd achter ons. Het moet veel omvangrijker allemaal en vooral voor 'elck wat wils'. Het is slecht voor je kassa als je tegen een potentiële klant moet zeggen dat je iets niet in huis hebt of kunt organiseren. Louwe Mulder heeft dat wel erg woordelijk opgevat. Hij zou zich schamen als hij 'nee' moet verkopen.

Zes man in een cabine, dat moet kunnen.

Je moet een beetje trekken aan het succesverhaal van de inmiddels 45-jarige Groninger in de gelagkamer van de Postwagen, want Louwe Mulder praat liever over wat hij allemaal nog wil gaan doen. Met het café zelf gelukkig niets. Dat hoeft ook niet, want het is een pracht. Uit 1813 liefst en er is weinig aan veranderd. Wie aan een oud en oprecht dorsthuis iets nieuwerwets wil toevoegen dient vervolgd te worden. In dat geval waren misschien de prachtige, kruidenierswaren aanprijzende tegeltableaus verdwenen die nu de trots van het pand vormen. Of de serre, waar vroeger de notaris en de veearts en nog wat notabelen zich even konden afzonderen en die nu vaak dienst doet als vergaderruimte voor Louwe en zijn staf. Een kleine twintig man is in vaste dienst en op de drukste dagen en in ieder weekeinde komen daar nog 50 tijdelijke krachten bij.

Koning

En iedere dag is er natuurlijk een nieuw programma. Want de klant is koning en als die eens een avond in Hawaiiaanse sfeer wil doorbrengen en daarbij een tropisch hapje wenst te nuttigen moeten de rieten rokjes op tijd worden besteld en de koks ingelicht. Wildwest is nog steeds het populairst en sinds kort hebben ze in De Postwagen dan ook maar een winkel geopend waarin trouwkleding voor deze liefhebbers te koop is. En waar je dat feest vervolgens zou moeten vieren ligt voor de hand, nietwaar?

Een moderne hoofdingang en oude legerwagens.

Bruiloften en partijen kennen doorgaans maar één probleem, namelijk het naar huis gaan. Het achter-het-stuur-naar-huis-gaan om precies te zijn. De feestganger moet dan ook gelegenheid worden geboden te blijven logeren, vindt Louwe Mulder. In Rusland en Polen, waar hij met wat zakenlieden op handelsmissie was, kocht hij paarden en viel zijn oog ook op een aantal legervoertuigen die na de teloorgang van het ijzeren gordijn geen dienst meer deden. Hij kocht er elf en plaatste ze rond een centrale ruimte. Zes bedden in elk voertuig en een voor de keuken. Toilet en douche buiten, dat kon even niet anders. Maar voor een overnachtingsprijs van ƒ17,50 (zelf een slaapzak meenemen) kan je niet alles verwachten. Als je de hele tent huurt betaal je overigens slechts ƒ650,- per nacht, iets meer dan een tientje de man. Je kunt zelf koken of drank meenemen, het maakt Louwe Mulder allemaal niets uit, al kan altijd een beroep worden gedaan op zijn barkeepers en keukenpersoneel.

Dwor Valery verleent voor een paar gulden onderdak.

Hooizolder

Louwe gaat meer onderdak bouwen. Er komt een hooizolder voor de met hun ouders naar partijen meekomend kroost en in het jaar 2000 zal er een Russisch dorp staan dat door Russen zal worden meegenomen en opgebouwd. Walwoningen worden iets later opgetrokken, in tegenstelling tot het tentenkamp dat nu al gereed is. Louwe Mulder, de paardenknecht voor halve dagen, is niet uit zijn staljas gegroeid als ik hem vraag of er ook gewoon nog een uurtje paard kan worden gereden.

Zo kan je ook een motel bouwen. Oude legerwagens in het gelid.

'Natuurlijk' zegt hij en gaat me voor naar zijn stallen. Daar weiger ik echter op te stappen. Hij wil me namelijk met een kameel opzadelen.

Want die heeft hij natuurlijk ook, de duizendpoter.

Reiswijzer:

 

Partycentrum De Postwagen, Hoofdstraat 53, 9356 AV Tolbert, tel. 0594 515999, fax 0594 514109, http://www.postwagen.nl, e-mail: infopostwagen.net

Foto's Joop Fenstra

De Postwagen
De Postwagen
Sinds 1780 de 'Trots van Tolbert' als restaurant en vergaderlocatie

De Postwagen bestaat al sinds 1780. De authentieke ‘Trots van Tolbert’ laat je relaxed genieten in het hart van Groningen, Friesland en Drenthe. Een historisch restaurant als oogstrelende parel: Diner & Buffet in uiterst karaktervolle zalen. Gezellig eten of vergaderen met een hoogwaardig interieur en een laagdrempelige entree.

  • Historisch restaurant
  • Diner & Buffet
  • Fraaie vergaderlocatie