Militair ziekenhuis in Tolbert is geen aprilgrap

Militair ziekenhuis in Tolbert is geen aprilgrap

Militair ziekenhuis in Tolbert is geen aprilgrap

Het militaire ziekenhuis achter De PostwagenHet militaire ziekenhuis achter De Postwagen. Foto: Jan Been/RTV Noord

'Dit ziekenhuis is onder meer gebruikt in Afghanistan. Kijk, hier is de operatiekamer, daar is de rontgenruimte, en aan het eind van de gang is de keuken en zijn de verpleegkamers.' Aan het woord is Oetze Mulder, eigenaar van Zalencentrum en Partycentrum De Postwagen in Tolbert. Hij geeft een rondleiding in zijn nieuwste aanwinst, een mobiel militair hospitaal.

1 april 2021, 16:17

Eind vorige week dook op het parkeerterrein achter De Postwagen ineens een militair ziekenhuis op. 'Hij werd te koop aangeboden op een veilingsite', vertelt Mulder. 'Het was er een van drie. Ik dacht: daar kan ik wel wat mee. Vorige week hebben we hem hier naar toe gehaald en opgebouwd, In een dag was het klaar.'

De operatiekamer, een deel van de apparatuur zit er nog in
De operatiekamer, een deel van de apparatuur zit er nog in © Jan Been/RTV Noord

'Wat ik er precies mee ga doen weet ik nog niet, maar hier ook een activiteit in. Ik ben er nog op aan het broeden wat precies', zegt Mulder.

Het hospitaal bestaat uit meerdere units die aan elkaar gekoppeld een heus ziekenhuis vormen. In een van de units zit het technische hart waarin onder meer de luchtdruk in het hospitaal kan worden geregeld en waar de water- en stroomvoorziening zit. 'Dat gaan we niet gebruiken, maar het is leuk dat dat er ook bij is', zegt Mulder.

De aanwezigheid van het hospitaal riep de nodige vragen op, zegt Mulder. 'Er waren mensen die dachten dat er een militaire oefening was in Tolbert en anderen dachten dat het om een aprilgrap ging. Nou beide was het niet. Het is een serieus project.

De OK met op de voorgrond de luchtsluis
De OK met op de voorgrond de luchtsluis © Jan Been/RTV Noord

Medewerkers van De Postwagen zijn in de weer om het hospitaal gebruiksklaar te maken. De elektriciteit werkt al. Wat er straks in de operatiekamer en de andere ruimtes gaat gebeuren blijft nog even onduidelijk. Ook weet Mulder nog niet wanneer hij de eerste gasten kan gaan ontvangen. Maar een ding weer Mulder zeker: 'Ik heb een publiekstrekker in huis gehaald.'

Vorige Volgende

De Postwagen
De Postwagen
Sinds 1780 de 'Trots van Tolbert' als restaurant, trouwlocatie en vergaderlocatie

De Postwagen bestaat al sinds 1780. De authentieke ‘Trots van Tolbert’ laat je relaxed genieten in het hart van Groningen, Friesland en Drenthe. Een historisch restaurant als oogstrelende parel: Diner & Buffet in uiterst karaktervolle zalen. Gezellig eten of vergaderen met een hoogwaardig interieur en een laagdrempelige entree.

  • Historisch restaurant (Diner & Buffet)
  • Stijlvol trouwen: samen zielsgelukkig worden
  • Fraaie vergaderlocatie