Geïmproviseerde Postwagen zondag open

Geïmproviseerde Postwagen zondag open

Geïmproviseerde Postwagen zondag open

Uitbaters Oetze Mulder en Peter van der Wal van het afgebrande partycentrum De Postwagen in Tolbert, openen zondagmiddag een café in het steakhouse achter de geblakerde resten van hun partycentrum. Het vrijstaande steakhouse en de daarbij behorende zaalruimte achter De Postwagen bleven bij de grote brand van vrijdag gespaard. Vanaf 12.00 uur zondagmiddag kan iedereen daar terecht.

"Het is niet te bevatten wat er is gebeurd", zegt Oetze Mulder, "maar hoe vreemd het ook klinkt, we hebben al een paar stappen naar de toekomst gezet." Zo is het reserveringssysteem van De Postwagen bewaard gebleven. "Vanaf maandag worden mensen die een reservering hebben door ons gebeld", aldus Mulder. "We zullen dan overleggen wat er mogelijk is."

Mulder en Van der Wal gaan op zoek naar een tijdelijke locatie voor hun bedrijf. "Daar willen we onze zaak voortzetten totdat er een nieuwe Postwagen staat." Burgemeester Berend Hoekstra van Leek zegt toe op korte termijn met de uitbaters om tafel te gaan. "Als gemeente zullen wij alles in het werk stellen om zo snel mogelijk vergunningen voor de herbouw te verlenen." Mulder en Van der Wal zeggen geen problemen te verwachten met de verzekering.

Sloopbedrijf Jager uit Midwolde heeft zaterdagmiddag de brandweer geassisteerd. Dat gebeurde door smeulende resten uit elkaar te trekken en het stalen frame met snijbranders tot hanteerbare stukken te verwerken, zodat brandweerlieden konden nablussen. Het was voor de brandweer niet veilig om wat er nog overeind staat van het pand binnen te gaan. De smeulende puinhoop aan de Hoofdstraat trok ook zaterdag veel kijkers.

Lammert Moes van slagerij Meatpoint, pal naast De Postwagen, stond zaterdag achter de toonbank. Dat lijkt welhaast een wonder. Niet alleen wist de brandweer het pand vrijdagavond te behouden, 'een knap staaltje werk van de brandweer', zegt Hoekstra, maar ook heeft Moes zijn winkel open.

"De klandizie is niet als wij gewend zijn", zegt Moes, "veel van onze klanten denken schijnbaar dat we dicht zijn." De slager moest zaterdagmorgen het bevroren bluswater van de winkeldeur en –ramen bikken, voordat hij open kon. De rook- en waterschade aan de inventaris van zijn slagerij bleven beperkt tot een kapotte koelcel en twee grote diepvrieskisten en een kelder vol bluswater. Ook zag Moes zich gedwongen 100 kilo droge worst weg te gooien, volgens de Dagblad van het Noordentest 2011 de beste droge worst van Groningen.

Volgende

De Postwagen
De Postwagen
Sinds 1780 de 'Trots van Tolbert' als restaurant, trouwlocatie en vergaderlocatie

De Postwagen bestaat al sinds 1780. De authentieke ‘Trots van Tolbert’ laat je relaxed genieten in het hart van Groningen, Friesland en Drenthe. Een historisch restaurant als oogstrelende parel: Diner & Buffet in uiterst karaktervolle zalen. Gezellig eten of vergaderen met een hoogwaardig interieur en een laagdrempelige entree.

  • Historisch restaurant (Diner & Buffet)
  • Stijlvol trouwen: samen zielsgelukkig worden
  • Fraaie vergaderlocatie