Boekingen stromen binnen bij Postwagen Tolbert

Boekingen stromen binnen bij Postwagen Tolbert: ‘Er wordt weer gelachen’

Boekingen stromen binnen bij Postwagen Tolbert: ‘Er wordt weer gelachen’

Uitbater Oetze Mulder voor De Postwagen. © Niels Timmerman/RTV Noord

Na acht maanden kan uitbater Oetze Mulder van partycentrum de Postwagen in Tolbert zijn creativiteit weer kwijt. Een gesprek over proefballonnetjes, het geheimzinnige veldhospitaal en ondernemen in coronatijd.

19 juni 2021, 08:00

‘Die wc-pottenrace is ontstaan in de periode dat we dicht waren’, zegt Oetze Mulder. In de hoek van de activiteitenarena van de Postwagen in Tolbert is een circuit uitgezet. Daarop staan rijdende wc-potten met een klein stuurtje.

‘Dat begint met een idee. Nu is het onze populairste activiteit’, vertelt Mulder met een grijns. ‘Gekkigheid’, noemt hij het. ‘Dat is wat ons sterk maakt. En ik kan er mijn creativiteit in kwijt.’

De wc-pottenrace is nu de populairste activiteit van de Postwagen. © De Postwagen

In het hoofd van Mulder stijgen constant nieuwe proefballonnetjes op. ‘En daar moet ik dan wat mee, want dan ben ik het kwijt’, lacht de ondernemer.

Veldhospitaal

Dat gaat vaak goed, maar soms kan hij zichzelf ook wel voor z’n kop slaan. Zo kocht hij middenin de lockdown op een veiling een militair hospitaal – ‘dat krijg je als je niks te doen hebt’ – met het idee om er een locatie voor een lasergame van te maken.

Maar door dat plan moet een streep: de gemeente verleent geen vergunning. ‘Dat is balen, maar ik begrijp de gemeente ook wel. Niet alles kan zomaar’, zegt de uitbater. Lang zit-ie er niet mee: het hospitaal is alweer verkocht.

Het 'hospitaal' gefotografeerd met een drone © Patrick Smilda

Het blijft dus voorlopig bij de veertig activiteiten die Mulder nu aanbiedt met de Postwagen. Vooral groepen maken er gebruik van: vrijgezellenfeesten, families en personeelsfeestjes. Zit de activiteit erop? Dan kunnen ze terecht voor een diner in een van de elf zalen. ‘Daar doen we ook trouwerijen. Soms drie op een dag’, zegt Mulder.

Akelig stil

Dat was althans zo voor de coronacrisis. De afgelopen tijd was het akelig stil in de Postwagen. Mulder houdt zich maandenlang vooral bezig met kleine klusjes die nog op de plank liggen. Het personeelsbestand krimpt van tachtig naar pakweg 35 leden. Alleen de vaste krachten blijven over. De schade loopt in de tonnen.

Toch raakt Mulder geen moment in paniek: financieel staat het bedrijf er goed voor. Dat zorgt, samen met de steunmaatregelen van de overheid, voor rust. Bovendien heeft de ondernemer voor hetere vuren gestaan.

'De brand was erger dan corona'

‘De brand was erger dan de coronacrisis’, zegt hij stellig. Want in 2012 denkt Mulder dat hij alles kwijt is. ‘We hadden net zeven ton van de bank geleend om het pand te verbouwen. We waren nog niet eens klaar of de boel vloog al in de fik.’

Zo ligt de Postwagen er nu bij. © De Postwagen

De ondernemer moet opnieuw beginnen, maar komt al snel tot de conclusie dat nieuwbouw tal van mogelijkheden biedt. ‘Toen de tekeningen tevoorschijn kwamen dacht ik: dit is een droom’, zegt Mulder. ‘Alles waar we voorheen tegenaan liepen, konden we toen in één keer goed doen. Wat er nu staat, hadden we anders nooit voor elkaar gekregen.’

Versoepelingen

Inmiddels stromen de reserveringen weer binnen, want het kan weer. Vrijdagavond maakte premier Mark Rutte bekend dat de maximale groepsgrootte in de horeca vervalt.

Een zegen voor de Postwagen, die het dus vooral van groepen moet hebben. Al merkt Mulder dat bedrijven toch nog voorzichtig zijn. ‘Zaken met honderd man personeel boeken vooral voor september en oktober. Dat snap ik ook wel, want het gaat opeens snel. Maar er wordt in ieder geval weer gelachen hier. Dat is het belangrijkste.’

Vorige Volgende

De Postwagen
De Postwagen
Sinds 1780 de 'Trots van Tolbert' als restaurant, trouwlocatie en vergaderlocatie

De Postwagen bestaat al sinds 1780. De authentieke ‘Trots van Tolbert’ laat je relaxed genieten in het hart van Groningen, Friesland en Drenthe. Een historisch restaurant als oogstrelende parel: Diner & Buffet in uiterst karaktervolle zalen. Gezellig eten of vergaderen met een hoogwaardig interieur en een laagdrempelige entree.

  • Historisch restaurant (Diner & Buffet)
  • Stijlvol trouwen: samen zielsgelukkig worden
  • Fraaie vergaderlocatie