Karma is a bitch!

Karma is a bitch!

Er zijn veel positieve clichés als het gaat om horecamensen. Ze zijn minder vaak ziek dan andere werknemers; ze zijn socialer; ze werken beter in een team, ze zijn hardere werkers en ze zeuren bijna niet. Ook verslapen ze zich nooit. Toch is er altijd die bekende uitzondering op de regel. Daar kun je kwaad om worden, maar bedenk… karma is a bitch!

Grapjes

De jonge kok Omko Tiekstra (22) uit Sebaldeburen werkt sinds oktober 2015 bij De Postwagen. Hij geniet van de prettige sfeer in de keuken. "De collega’s die om je heen staan; de gezelligheid, de grapjes, ondanks dat het druk is. We staan er voor elkaar." Dat klinkt misschien een beetje zoetsappig, maar uiteraard zijn er ook wel eens aanvaringen. Bijvoorbeeld als iemand zich schuldig maakt aan een ábsoluut taboe in de keuken: te laat komen! Omko ondervond dat aan de levende lijve, zo blijkt uit een heerlijke anekdote.

Kwaad

"Mijn grootste blunder op mijn werk is dat ik me verslapen had. Ik moest om 07.00 uur beginnen, maar ik was pas om kwart voor acht binnen…" Dat viel niet bij iedereen even goed. "Sietze (collega, red.) was kwaad!" Omko hoefde zich echter niet lang te schamen voor het uitslapen. "Het hoogtepunt was dat de boze Sietze zich twee weken later zélf versliep. Dat was karma, haha." De verstandhouding tussen de twee is sindsdien onverminderd goed. "Het is een top-collega!"

Dat was karma, haha

"Wow"

Toen hij voor het eerst aan de slag ging bij De Postwagen, was hij enigszins overrompeld. "Ik dacht: Wow wat een bedrijf, wat een drukte. Hoe ga ik dit allemaal leren? Nu kan ik wel zeggen dat dit het mooiste bedrijf is waar ik ooit heb gewerkt." Hoewel de kok dus met veel plezier naar het werk gaat, is er meer dan de keuken. "Ik besteed veel tijd aan mijn auto." Daarnaast is hij vooral bij vrienden. Omko is net als chef-kok Johan een groot fan van darten. Zijn favoriete spelers zijn Mighty Mike (Michael van Gerwen) en Simon Whitlock. Voetbal kan hem ook wel bekoren. "Ik ben groot fan van Ajax."

Hoe ga ik dit allemaal leren?

Het mooiste

Omko valt te karakteriseren als een rustige, eerlijke jongen die goed met mensen om kan gaan. Toch kan deze kok naar zeggen soms ook best ‘vervelend’ of ‘irritant’ zijn. "Geintje", voegt hij er direct aan toe, maar zijn gulle glimlach spreekt boekdelen. Bij Herberg Onder de Linden in Aduard sloot hij een belangrijke les in zijn hart. "Het motto van de heer Slenema: Streven naar het beste, zoeken naar het mooiste." Dat heeft hij vervolgens altijd gedaan. "Ik leer door de jaren heen. Je maakt in het leven veel mee, waardoor je sterk wordt. Het mooiste van allemaal? Dat is familie."

Even later komt er een fotograaf. Elke medewerker mag met een voorwerp op de foto dat goed bij hem of haar past. De meeste koks grijpen direct allerlei keukengerei. Omko niet... 

Omko

Volgende

De Postwagen
De Postwagen
Sinds 1780 de 'Trots van Tolbert' als restaurant en evenementencentrum

De Postwagen bestaat al sinds 1780. De ‘Trots van Tolbert’ is niet meer weg te denken uit het hart van Groningen, Friesland en Drenthe. De Postwagen is volgroeid tot een veelzijdig evenementencentrum met het restaurant als oogstrelende parel. Daarnaast zijn er bijzondere overnachtingsmogelijkheden voor particulieren, scholen en bedrijven.

  • Schoon en goed onderhouden accommodatie met originele uitjes
  • 1001 originele uitjes voor 5 tot 1500 personen, alternatieven bij slecht weer
  • Gerechten bereid met dagverse producten door gastvrije en plezierhebbende collega's