Langere lockdown, laatste reserves: Oetze blijft optimistisch

Langere lockdown, laatste reserves: Oetze blijft optimistisch

Ook de laatste reserves bij De Postwagen dreigen door de langere lockdown op te raken. Toch klonk de nieuwjaarswens van het horecabedrijf dit jaar opvallend positief. ‘#HAPPY2021’, zo klonk het. ‘Afstand wordt dichtbij, alleen wordt weer samen en angst wordt weer geluk’. Volgens directeur Oetze Mulder is dat optimisme terecht. “De laatste loodjes wegen het zwaarst.” 

12-01-2021 | 19:20 uur • Door: Dion van der Vaart, Communications Manager 

Van ‘de suc6volle periode’ naar financieel dieptepunt 

Toch lijkt de situatie bepaald niet hoopvol. Eerst moest het restaurant dicht en even later volgde de Activiteitenarena. Na de suc6volle periode (6 opeenvolgende jaren van constante groei) volgde ‘coronajaar’ 2020. Het betekent een financieel dieptepunt voor de grote werkgever in het Westerkwartier (80/90 banen). “De opgebouwde buffers verdampen razendsnel. Helemaal in deze harde lockdown”, vertelt Oetze. “Alleen al de Activiteitenarena is begroot op 1.000 bezoekers per week. Je kunt je voorstellen wat het doet als we daarin maanden mislopen. Dat loopt natuurlijk verkeerd af.” 

Vaccinatiebereidheid: ergens dit jaar open?  

Het sombere scenario rijmt lastig met de hoopvolle insteek. Desondanks blijft het positieve deel overheersen. “Dankzij het vaccin. Zonder zulke prikjes moeten we keer op keer in lockdown. Nu zijn die vaccinaties lichtpuntjes in het duister: ergens dit jaar kunnen wij weer open. En dan redden we het.” 

De vaccinatiebereidheid is dus cruciaal voor het voortbestaan van de horeca, aldus Oetze. “Iedereen vindt de coronamaatregelen en de lockdown ontzettend vervelend. Als wij uit die negatieve beperkingen willen komen, dienen we ons te vaccineren. Het is niet leuk, maar er is geen alternatief. Vaccinatie is dé uitweg naar een grotere groepsimmuniteit en dus naar verdere, volledige vrijheid.”

Hierna komen er nog veel uitdagingen op het bordje van Oetze. “We zijn ook afhankelijk van toeleveranciers. Zij zitten evengoed in zwaar weer. Als daar wat partijen van omvallen, wordt alles anders qua samenwerkingen en structuren. We beseffen hoe bijzonder het is dat alles nog staat. Verder wordt het qua medewerkers een moeilijke legpuzzel. We willen supergraag de vertrouwde gezichten behouden. Daar gaan we ons maximaal voor inspannen, want iedereen is even waardevol.”

Cruciaal voor het voortbestaan van de horeca  

In de startblokken   

Minister-president Mark Rutte kondigde aan dat de lockdown wordt verlengd tot 9 februari. Intussen staat het team Oetze in de startblokken. “Zodra er iets van een versoepeling is, willen wij iedereen verwelkomen. Er is genoeg ruimte om op ontspannen wijze aan diverse activiteiten deel te nemen.” 

Zelfs op dit moment staat het boekingssysteem voor de komende maanden ‘gewoon’ open. “Er zijn bijvoorbeeld gasten/bedrijven met jubilea of andere mijlpalen. Dan is het fijn als dat al in het systeem staat. En natuurlijk annuleren we het gratis, als corona roet in het eten gooit. Logischerwijs zijn mensen nog weinig bezig met feestelijkheden. Maar straks kan het zomaar weer druk zijn en gaan vroege boekingen wel voor. Wie weet draaien we in april op volle toeren. Reserveren loont.” 

De Postwagen in de samenleving 

De Postwagen is een banenmotor in het Westerkwartier. Daarnaast levert de dagrecreatie een economische impuls. Het bedrijf heeft een grote aantrekkingskracht in Noord-Nederland, maar zelfs tot ver daarbuiten. Mark Rutte bracht al eens een bezoek, evenals astronaut André Kuipers en Mr. Frank Visser. Bovendien gaat het om een historische locatie. Sinds 1780 is er bedrijvigheid aan de Hoofdstraat (53). De herberg werd stapsgewijs een dorpscafé, het dorpscafé werd een bekend restaurant. Uiteindelijk is restaurant De Postwagen uitgebreid met de Activiteitenarena. “Met goed eten en leuke activiteiten bieden we een uitje met geluksmomentjes.“

 

Vorige

De Postwagen
Plaza Posta
De grootste in uitjes van Noord-Nederland, met bar en lounge

Uitjes, bar en lounge: Plaza Posta is een gezellige uitjeslocatie, centraal in Noord-Nederland. Hier doe je allerlei leuke activiteiten. Daarnaast is er een groot terras, zowel indoor als outdoor. Ook zijn er regelmatig evenementen. Breng net als vele anderen een bezoek aan het mooiste uitgaanscentrum van het Noorden.

  • Centraal in Noord-Nederland
  • Groot terras (indoor & outdoor)
  • Mooiste uitgaanscentrum